Ulrika Schmauch

Hej!

Jag heter Ulrika Schmauch och är sedan 2006 lektor i sociologi vid Mittuniversitetet i Sundsvall.  Jag började läsa sociologi av en slump – på den kurs i idéhistoria som jag läste fanns två tjejer som hade läst ”kultursociologi”. Jag visste egentligen inte riktigt vad det var, men eftersom jag var rätt säker på att det på något sätt handlade om kultur och samhälle sökte jag kursen och kom in. Jag har aldrig ångrat mig.

Sedan jag gick den första kursen har jag hunnit disputera på en avhandling där jag undersökte hur unga människor med afrikansk bakgrund hanterade erfarenheter av rasism i sin vardag. Detta var särskilt intressant eftersom det finns en utbredd motvilja att se rasism som vanligt förekommande i Sverige. Min forskning berör än idag på olika sätt frågor kring rasism, etnicitet och jag är också intresserad av postkoloniala relationer både globalt och lokalt och av genusforskning. Just nu jobbar jag tillsammans med mina kollegor i Sundsvall med ett projekt om hur man kan arbeta med att bygga städer där människor kan komma till sin rätt, oavsett bakgrund, kön, ålder mm.

När jag inte forskar undervisar jag en hel del vilket är jättekul och dessutom känns viktigt. Jag får själv lära mig mycket, inte minst av de uppsatser jag handleder och se hur studenter växer genom sina ökade kunskaper och nya perspektiv. När jag inte jobbar handarbetar jag en del och tycker framför allt om att hitta nya användningsområden till gamla saker. T ex är jag rätt nöjd med det här Ipod-fodralet jag har gjort av gamla axelvaddar.

Vill du veta mer om mig så kan du bläddra bland mina blogginlägg.

Print Friendly